Una cabana de pedra us dóna la benvinguda a Avinyonet de Puigventós. És una mostra de les construccions de la Garriga d’Empordà, espai pedregós on el treball de l’home ha retirat les roques del terreny per poder cultivar l’olivera i la vinya. De fet, el nom del poble, Avinyonet, fa referència a aquest conreu. Les pedres extretes de les parcel·les s’han aprofitat per fer tanques per delimitar les finques i cabanes per guardar les eines agrícoles i aixoplugar-se de la pluja.

La Garriga ha comportat que Avinyonet sigui un poble de picapedrers on el visitant observarà molts elements construïts amb aquest tipus de roca calcària. Entre els edificis, destaca l’església, dedicada a Sant Esteve, patró dels picapedrers. És un temple construït al segle XV i està fortificat, amb un fossat defensiu, merlets i matacans.

Avinyonet ofereix un ampli ventall de rutes pedestres i en bicicleta per la Garriga que enllacen amb l’entorn del riu Manol i el mas Pau. Prop d’aquest riu, es troben els estanyols del mas Margall, zona humida creada per la restauració d’una antiga gravera. S’hi han habilitat un parell d’observatoris per a contemplar l’avifauna. La passejada continua cap al sud, i passa pel túnel sota la carretera N-260 i arriba a la rodalia del Mas Pau, amb l’ermita de Santa Eugènia i les restes de la vil·la romana de la Font del Vilar, a l’extrem nord-oest d’aquesta urbanització.

Avinyonet us convida al ric calendari festiu: la festa petita per Pasqua, amb l’aplec a l’ermita de Santa Eugènia. Entre finals de juny i l’inici de juliol, celebra la festa del mas Pau i el 25 de juliol, la festa major -Sant Jaume-, i el Follet d’Avinyonet, una trobada lúdica per a tota la família, especialment per als més petits, que té lloc el primer cap de setmana d’octubre.

Desplaça cap amunt