Sant Pere Pescador, a la riba del riu Fluvià, és un municipi que combina agricultura i turisme. Per descobrir-lo hi ha una ruta literària que ressegueix els principals atractius del nucli urbà, on destaquen les pàgines que dedicà Prudenci Bertrana. El visitant gaudirà, entre altres passejos, pels dos senders que ressegueixen les ribes del riu Fluvià i arriben fa la desembocadura, ja dins del Parc Natural dels Aiguamolls.

El paisatge de Sant Pere Pescador és un bell mosaic de camps de pomeres i càmpings a la franja litoral. La poma és la protagonista de moltes iniciatives locals, des de la rica gastronomia a les creacions artístiques, amb el «Pomart» com a referència. Per als amats del microteatre, s’organitza cada dilluns d’estiu, des del 17 de juliol al 21 d’agost, el festival “Passejades”, amb diversos escenaris a poble i un de flotant al riu Fluvià.

Empúries va ser porta d’entrada de les civilitzacions grega i romana a Catalunya. Les restes d’aquesta cultura clàssica es poden visitar en les ruïnes, que formen part del Museu d’Arqueologia de Catalunya. Hi destaca l’escultura del déu Asclepi, divinitat de la medicina. Ben a prop, l’església de Sant Martí d’Empúries, datada al segle XVI i la casa forestal, edifici modernista des d’on els enginyers forestals van fixar la duna litoral d’Empúries, ara un magnífic passeig que porta fins a la vila de l’Escala.

L’Escala és la capital de l’anxova, per la seva indústria de conserves de peix, que transforma el seitó en filets d’anxova i salaons. Per rememorar els oficis antics de la sal i la pesca, s’organitza cada tercer dissabte del mes de setembre la Festa de la Sal amb l’arribada de vaixells clàssics que portaven la sal, element imprescindible per a conservar el peix.

La costa de l’Escala combina petites cales i platges de sorra com Riells, amb elements de l’obra del «Petit Príncep» i cala Montgó, porta al Parc Natural del Montgrí i les illes Medes. L’oferta cultural escalenca és àmplia, amb la ruta literària Víctor Català, pseudònim de Caterina Albert, i el festival “Portalblau” de música i arts a l’estiu de l’Escala.

Desplaça cap amunt