L’Escala, Alt Empordà, Girona

L’Escala va néixer com a barri pescador de Sant Martí d’Empúries, al voltant d’un petit port entre les platges d’Empúries i la de Riells. La importància de la pesca primer, i del turisme després, feren que aquest, s’independitzés i va passar a ser cap de municipi al segle XVIII, tot convertint-se en un dels més importants centres pesquers i turístics de la Costa Brava Nord.

El nom de la vila prové del topònim Scala, que designa un port natural pel refugi de barques. Forma part del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, i del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. Al seu municipi es troba la vil·la medieval de Sant Martí d’Empúries, al costat de les ruïnes gregues i romanes i porta d’entrada de la flama dels JJOO Barcelona 92.

Val la pena arribar-se fins al Museu d’Arqueologia de Catalunya-Empúries i visitar les ruïnes. Entre els seus agregats compta, a més, amb els nuclis de Cinclaus, Les Corts, Vilanera i el veïnat dels Recs. L’Escala està situada al sud del Golf de Roses i al bell mig d’un gran nombre de cales i platges, ideals per a la pràctica de tot el que es relaciona amb el sol i la mar. Disposa de club nàutic, important port pesquer, hotels, apartaments i càmpings de totes les categories i amb serveis molt acurats.

A la vila trobem l’església de Sant Pere, de grans proporcions, del s.XVIII, amb interior de gòtic tardà i una bonica façana renaixentista. Cal destacar també els edificis de l’Alfolí de la Sal (s.XII), lloc on se celebrava el mercat de la sal, la duana i el pòsit; «El Cau del Llop», la casa de Caterina Albert (Víctor Català i el fossar antic cementiri mariner d’arquitectura popular. Finalment hem de fer esment de les anxoves de l’Escala, de reconeguda fama. És tal la popularitat d’aquest peix que moltes botigues de la vila s’hi dediquen exclusivament. Recomanable la visita al museu de l’anxova i de la sal per conèixer a fons la història i el procés de la salaó de l’anxova.

Festa Major per Santa Màxima, el 2 de setembre. Al juny té lloc el Triunvirat Mediterrà, festa romana amb diferents actes. El 16 de juliol, Mare de Déu del Carme, té lloc una tradicional processó marinera del port fins a la platja, portant la imatge de la Mare de Déu en barca. L’Escala ofereix un ampli ventall de concerts i festivals de música amb propostes locals i internacionals en els espais més idíl·lics i representatius, com ara els “Concerts al Fòrum Romà”, el “Gastromusical”, Festival que combina de forma magistral la gastronomia amb la música, Jazz al Port, o els Concerts Octopuss Tapas & Music Club, entre altres.

Qué veure?

– L’Alfolí de la sal
– Museu de l’anxova i de la sal
– Sant Martí d’Empúries
– Museu d’Arqueologia de Catalunya-Empúries
– Platges

La Proposta…

Empúries va ser una ciutat grega i romana situada al nord-est de la península ibèrica, a l’Alt Empordà. Va ser fundada el 575 a. C. per colons de Focea com a enclavament comercial a la Mediterrània occidental. La sortida a la mar d’Empúries estava oberta per a tots. Allà mateix podrem visitar l’interessant Museu d’Arqueologia de Catalunya-Empúries per saber-ne la seva història. (+info Tel.: 972 77 02 08)

Ajuntament

Alcalde: Josep Bofill
Habitants: 10.417 (2018)
Altitud: 14 msnm
Superfície: 16,3 km²
Codi Postal: 17130
Telèfon: 972 774 848

Desplaça cap amunt