Bàscara, Alt Empordà, Girona
De l’any 817 és el primer document en què surt esmenta Bàscara; un judici celebrat a Borrassà en el qual es fixaren els límits de la «villa Baschara», possessió del bisbat. Segons Joan Coromines el nom «Bàscara» és un topònim pre-romà, probablement d’origen basc i que significa «penya del riu». Les muralles que envoltaven la població es troben força ben conservades en alguns trams (s. XIII-XIV, refetes durant els s. XVIII-XIX ).
Dins del camí tradicional a França, Bàscara era lloc de parada de les diligències que hi portaven i diversos hostals aprofitaven aquesta condició. Almenys des del principi de segle IX la vila de Bàscara fou possessió dels bisbes de Girona. Els quals però hagueren de fer prevaler els seus drets davant les pretensions dels comtes de Besalú. El 1187 el bisbe Ramon Guissall instituí el mercat setmanal, que se celebrava els dimecres i, el 1236, el rei Jaume I atorgà al bisbe la facultat de celebrar fires.
La seva situació fortificada al camí principal de Girona a França accentuà la importància estratègica de la vila en l’època moderna. Així, el 1675, la població va ser presa pels francesos, que el 1683 hi establien un campament base per al setge de Girona el 1808 i 1809, una altra vegada, les tropes franceses ocuparen Bàscara, on instal·laren els magatzems i l’hospital de sang; a la fi de la guerra el general Suchet féu volar les fortificacions de la vila. El municipi de Bàscara està format per la vila de Bàscara, situat a l’extrem sud de la comarca, a la vora dreta del Fluvià, dalt d’un turó a 66 m sobre el nivell del mar. Compta amb els pobles agregats de Calabuig i Orriols-Les Roques.
Celebra la seva Festa Major el mes de novembre i la festa d’estiu a l’agost. També té molta anomenada el seu Mercat dels Tortells, el diumenge abans de Rams. L’església parroquial de Sant Iscle i Santa Victòria es troba a la part més alta de la vila, situada al caire del penya-segat sobre el riu Fluvià. És un temple d´una sola nau, que conserva restes importants de la construcció de finals del romànic (segles XII-XIII)
Qué veure?
– Muralles de Bàscara, al voltant del nucli històric, originades al segle XIII, declarades Bé cultural d’interès nacional (BCIN).
– Castells de Bàscara, Calabuig i castell-palau d’Orriols Castell de Calabuig, obra popular dels segles XIV-XV, declarat BCIN.
– Església parroquial de Sant Iscle.
On menjar?
Bar- Restaurant FLUVIÀ – Tel.: 972 56 00 14
Restaurant Les Roques – Tel.: 972 56 02 51
La proposta…
Si visiteu Bàscara per les festes nadalenques teniu una cita ineludible visitant el seu reconegut Pessebre Vivent, que des de 1973, es porta a terme per diferents indrets de la vila i en un entorn excepcional dins espais naturals de la Muga i que és un dels més emblemàtics i antics del país
Ajuntament
Alcalde: Narcís Saurina Clavaguera
Habitants: 1.000 (2018)
Altitud: 66 m
Superfície: 17,28 km²
Codi Postal: 17483
Telèfon: 972 560 007
Web: http://www.bascara.cat