Cistella, Alt Empordà, Girona

Si pugem al turó on es troba l’ermita de la Mare de Déu de Vida podrem obtenir la millor imatge que es pot tenir del poble de Cistella. Des d’aquí s’albira una extensa part de la plana empordanesa amb el poble de Cistella en primer terme, voltat de muntanyes de poca elevació i espesses boscúries, on els camps llaurats ens ofereixen colors ocres que canvien al llarg del dia.

Cistella (antigament denominada Sistella) és un municipi, poblat per 253 habitants repartits pels nuclis de: Cistella, Mare de Deu de Vida, Ribera de les Planes, Sant Baldiri i Vilarig.

Les primeres notícies conegudes són amb el nom de Villa Cestella, del comtat de Besalú l’any 947 en l’acta de consagració de Santa Maria de Finestres.

L’església parroquial de Santa Maria de Cistella presenta una de les façanes romàniques més interessants i belles del romànic empordanès. L’església està situada en el cor de la població, prop de la gran plaça major que s’allarga formant una mena de rambla o passeig, flanquejat d’arbres, que condueix fins a l’església, accentuant la bellesa de la façana que pot ser contemplada de lluny, des de diferents perspectives. Cistella celebra la seva Festa Major pel Pilar, el 12 d’octubre, pel Pilar, amb sardanes, balls i diferents actes festius i culturals.

Qué veure?

-Santuari Mare de Déu de Vida
-Església Parroquial de Santa Maria (portada romànica del segle XII.)
-Església de Sant Martí (portada romànica sXII)

On menjar?

Centre Cívic Cistella – Tel: 633 75 87 38

La Proposta…

Visitar el poble de Vilaritg, que es troba al cim d’un tossal a la capçalera de la riera de Vilaritg, que aflueix, junt amb la de Cistella, al Manol, al sector septentrional del terme. Es pot veure l’antic Castell de Vilaritg, amb l’església al seu costat, dominant a migdia, el reduït conjunt d’edificis disposats desordenadament per la carena. El petit agrupament, amb estructures arquitectòniques dels segles XV-XVIII, conserva actualment l’aspecte arcaic i ofereix solucions constructives tradicionals diverses, les quals s’han conservat sense modificacions apreciables.

Ajuntament

Alcalde: Enric Gironella i Colomer
Habitants: 300 (2018)
Altitud: 130 m
Superfície: 25,63 km²
Codi Postal: 17741
Telèfon: 972 547 093

Galeria de fotos

Desplaça cap amunt