Capmany, Alt Empordà, Girona

El terme municipal de Capmany es troba situat als últims contraforts meridionals de la serralada de l’Albera. Limita amb els termes municipals de Cantallops, Agullana i la Jonquera, per la banda nord; amb Darnius, per l’oest i el sud-oest; amb Biure pel sud, i amb Sant Climent Sescebes i Masarac-Vilarnadal, per l’est. Hi ha algunes masies disseminades i dos veïnats: Bosquerós i la Viladevall.

Les principals fonts de riquesa de Capmany son la vinya i la indústria que se’n deriva. Actualment al municipi hi ha nou cellers sota la denominació d’Origen Empordà, i un altre que no hi està adscrit. Actualment creix en importància l’oferta de nombroses cases de turisme rural.

Dintre la plaça del Fort es troba l’Església Parroquial de Santa Àgata, dels segles XII-XIII, documentada l’any 1062 i que consta d’una nau amb absis semicircular, fortificada posteriorment i amb dos matacans. Està construïda amb carreus de granit de mida grossa, ben polits i escairats. La volta de la nau és lleugerament apuntada. La coberta de l’absis té forma ametllada i una cornisa ressegueix i marca l’arrencada de la volta. La porta s’obre a la façana de migdia. És de tres arcs de mig punt en gradació. Els batents de la porta de fusta estan decorats amb ferro forjat.

L’església ha perdut totalment les seves imatges, mobiliari i un retaule en dues ocasions: el 1794 fou saquejada pels francesos durant la Guerra Gran i també durant els primers dies de la revolució de l’any 1936. També hi trobem a la plaça el casal de la baronia, edifici senyorial que és la seu actual de l’Ajuntament, i dues cases particulars, a la part sud, on devien viure senyors del castell. S’ha de destacar el seu patrimoni megalític com el dolmen i menhir de Quer Afumat (mas de l’Oliva).Capmany celebra la seva Festa Major el 5 de febrer festivitat de Santa Ágata

Qué veure?

-Dolmens i menhirs
-Museu de les aixetes de la casa Oliveda – Tel.:972 54 90 12
-Celler Oliveda, SA – Tel.:972 54 90 12
-Celler Arché Pagès – Tel.:626 64 72 51
-Celler Marià Pagès – Tel.:972 54 91 60

On menjar?

Restauran El Fort – Tel.: 639 44 81 30

La Proposta…

El dimarts de carnaval Capmany s’omple de gent per la “Festa del ranxo”, una antiga tradició popular molt arrelada a la vila, on una colla de cuineres cuinen en unes grans peroles a la plaça el ranxo de carnaval que, un cop acabat, es reparteix entre els assistents i on no hi falten animacions, sardanes i balls de disfresses.

Ajuntament

Alcalde: Joan Fuentes i Pomés
Habitants: 613 hab. (2019)
Altitud: 107 msnm
Superfície: 26,40 km²
Codi Postal: 17750
Telèfon: 972 54 90 17

Galeria de fotos

Desplaça cap amunt