Colera, Alt Empordà, Girona
El primer document en què apareix el topònim Colera és en l’acta de consagració de l’Església de Sant Quirze, l’any 935: “Vallen quam vocant Colera”. En els lliurament d’uns alous fets pel comte Guspert d’Empúries al cenobi de Sant Quirze, l’any 931, la vall de Colera és anomenada Valle de Collera.
El topònim de Colera prové, possiblement, del llatí collis, que significa coll, turó. El 4 de febrer del 1769, Isidre Ferran Sangenís, pagès de Garriguella, i els seus dos germans, Ramon i Josep, van enviar una sol·licitud al Rei Carles III per fundar la nova vila de Colera, de cinquanta cases, amb els veïns corresponents, en terrenys de la seva propietat, i el 4 de juliol del 1770, va arribar l’autorització. El nou poble s’anomenaria Sant Miguel de Colera.
Es diu que aquesta autorització anava acompanyada d’un plànol de com havia de construir-se el poble: on se situaria l’església, l’ajuntament, els canons de defensa, etc. Tanmateix, això no s’ha pogut constatar mai amb cap document.
A petició d’uns veïns de Portbou i Molinars, la Diputació de Girona amb data de 10 d’abril del 1885 va dictar una ordre en què el municipi de Sant Miquel de Colera passava a formar part del de Portbou. El 23 de maig del 1885, però, els veïns de Colera, en desacord amb aquesta ordre, van cremar els arxius de l’Ajuntament. L’endemà, el 24 de maig, en una sessió plenària duta a terme a l’ajuntament de Portbou, es va fer efectiva la capitalitat de Portbou enfront de Colera. Una llei signada el dia 2 de juliol del 1934 pel president Lluís Companys va autoritzar la segregació de Colera del terme municipal de Portbou. El 8 de juny del 2014 el president Artur Mas va inaugurar el nou port de Colera.
Qué veure?
– Veta blanca i paratge la Rovellada
– Puig d’Esquers (Vista panoràmica de l’Empordà)
– Pont del ferrocarril
– Els canons
– Escultura “Banc de peix”, de Carles Bros
– Art parc
– Celler Hugas de Batlle- Tel.: 972 38 91 49
Platges:
El municipi de Colera gaudeix de sis platges: Cala Rovellada, Platja d’en Goixa o dels morts, Platja Carbassó, Platja de Garbet, Platja de les Assutzenes i la Platja nudista del Borró.
On menjar?
–Restaurant el Jovent (Tel: 972 38 90 09)
Serveis…
–Finques Javier Grande (Tel: 615 54 20 14)
–Estanc Garriga
La Proposta…
La plaça Pi i Margall de Colera està presidida per un plàtan centenari. El seu origen data de 1898, quan per ordre del Sr. Pere Homs Guanter, alcalde del barri de Colera (Districte 2º del municipi de Portbou) varen procedir a plantar-lo, junt amb altres 13 arbres mes a les cantonades de la plaça, que mes tard es van tenir que arrancar perquè obstaculitzaven el pas de carros i carretons.
Ajuntament
Alcalde: Lluís Bosch Rebarter
Habitants: 448 (2019)
Altitud: 10 msnm
Superfície: 24,4 km²
Codi Postal: 17496
Telèfon: 972 389 050