Espolla, Alt Empordà, Girona
Geogràficament s’estén des del vessant meridional de la serra de l’Albera fins a la faixa de pediment de la plana de l’Empordà. El sector muntanyós és boscat, i els conreus, al sector de la plana, són de vinya i olivera. El terme es compon, al nord, de diverses valls més o menys paral·leles que van de nord a sud. En destaquen la riera de Sant Genís i la riera de Freixe que són els afluents més cabalosos de l’Orlina, que tot i néixer al terme veí de Rabós d’Empordà, té gran part del seu curs alt en la part oriental del terme. Una bona part del terme és protegit dins del Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera.
Al nord limita amb els pobles nord-catalans de Sureda, Argelers i Banyuls de la Marenda. A l’est limita amb el terme de Rabós d’Empordà. Al sud, amb el de Mollet de Peralada. A l’oest, amb Sant Climent Sescebes i la Jonquera.
Les primeres dades certes de poblament daten del segle IX i X, amb la consagració de l’església de Sant Martí de Baussitges i també la inclusió d’Espolla en l’acta de consagració de l’església del monestir de Sant Pere de Rodes. Durant l’edat mitjana i moderna va viure sent un punt estratègic de comunicació entre l’Empordà i el Rosselló a través del Coll de Banyuls,
L’església de Sant Jaume (s. XVIII) està formada per una gran nau central i capelles laterals. L’església romànica de Sant Martí de Baussitges (s. X) consta d’una nau dividida en dos trams, on encara són visibles restes de l’enllosat original i d’un absis de planta trapezial. L’edifici està coronat per un campanar de cadireta de tres pilastres.
La Plaça de l’Ajuntament d’Espolla és la plaça principal d’aquesta població. Rep aquest nom perquè fins al 1994 hi havia la seu del consistori, que fou traslladada a l’antiga rectoria. I la plaça batejada pel nom de Plaça de Sant Jaume, en honor al patró del poble, encara que popularment encara és coneguda com a Plaça de l’Ajuntament. L’obertura de la carretera que comunica amb Banyuls de la Marenda ha donat noves oportunitats al sector turístic, sobretot el procedent de França.Espolla celebra l seva Festa Major en honor de Sant Jaume, patró de la vila.
Qué veure?
– Celler Coop.d’Espolla (vins i olis) – 972 56 31 78
– Dólmen de la Cabana Arqueta
– Església de Sant Jaume (s. XVIII)
On menjar?
Restaurant Can Cassoletes – Tel.: 972 56 33 68
Cafè – Bar La Fraternal – Tel.: 972 56 30 04
Bar La Piscina
Ca la Manela
La Proposta…
Visita al Celler Cooperatiu d’Espolla,edifici dissenyat per l’arquitecte Pelai Martinez inspirat en les grans “Catedrals del Vi” de la demarcació de Tarragona i que fou inaugurat el 8 de novembre de 1931 El trajecte al llarg dels més de cent anys d’història és el retrat de la transformació d’un poble, Espolla, i d’una activitat, l’elaboració de vi i oli, que encara avui és senya d’identitat d’aquest racó de l’Alt Empordà.
Ajuntament
Alcalde: Carles Lagresa i Felip
Habitants: 425 (2018)
Altitud: 124 msnm
Superfície: 43,6 km²
Codi Postal: 17753
Telèfon: 972 563 179