Figueres, Alt Empordà, Girona

Figueres es troba situada a l’extrem nord-est de Catalunya. És la ciutat més important de les properes a la frontera amb França i articula un important nus de comunicacions que la converteixen en porta d’entrada i punt de parada obligada de viatgers i turistes que entren i surten d’Espanya.

La seva posició geogràfica i estratègica la converteixen en un important centre de comunicacions dotat d’una gran accessibilitat. El viatger pot arribar directament per carretera, en ferrocarril convencional i en alta velocitat.

Al davant de l’estació de tren convencional es troba ubicada l’estació d’autobusos que és un punt de parada de les línies internacionals així com de sortida i arribada dels autobusos de les línies catalanes i comarcals.

El nom actual deriva de Ficaris, de l’època visigoda. En 1267 el rei Jaume I d’Aragó li va concedir furs i anys més tard Hug IV, comte d’Empúries, la va incendiar. De l’antiga muralla queda dempeus la torre Gorgot, integrada al Teatre-Museu Dalí.

Al segle XIX Figueres va ser impulsora d’una renovada sardana de la mà de José Ventura. Durant el mateix segle Figueres va adquirir notorietat i puixança, li va ser concedit el títol de ciutat i es va convertir en un centre d’idees republicanes i federalistes.

Amb la Guerra Civil Espanyola va ser lleial a el govern de la II República i va ser fortament bombardejada, especialment a la fi de la campanya de Catalunya, quan milers de refugiats travessaven la ciutat en direcció a França per exiliar-se. Entre aquests refugiats es trobava el propi govern de la República, incloent Azaña o Negrín, el govern català i el basc. Cal recordar que també va ser l’últim lloc on es van reunir les Corts republicanes.

A la dècada dels anys cinquanta la recuperació de la ciutat va començar a manifestar-se, consolidant-se amb l’inici del turisme i el desenvolupament en els anys seixanta. Són nascuts a Figueres Narcís Monturiol, inventor de la nau submarina ‘Ictineu’, el conegut pintor surrealista Salvador Dalí, i els cantants Mónica Naranjo i Kiko Veneno.

Figueres és l’epicentre del territori de l’Alt Empordà, els seus principals atractius són el paisatge, la cultura i la història. Situada a quinze quilòmetres del mar Mediterrani, als peus dels Pirineus i envoltada per tres parcs naturals.

L’església Parroquial de Sant Pere és un edifici religiós d’origen gòtic. La façana és molt simple amb rosassa i timpà contemporani. L’interior presenta una sola nau, amb capelles ocupant els contraforts laterals. Té un cimbori octogonal i campanar reconstruït tipus fortificació, l’absis principal i dos laterals: un és sagrari i l’altra sagristia. En el lateral exterior dret s’hi troba un pòrtic amb tres arcs apuntats, de factura posterior. La il·luminació natural s’aconsegueix per dues rosasses en els braços del creuer, i la de la nau; i pels vitralls de l’absis central.

Durant la Guerra Civil l’església va patir incendis i enderrocs i l’any 1941 Amadeo Llopart, Enric Mora i Josep Maria Sagarra, de Barcelona, varen fer el projecte per la restauració del temple. Entre 1941 i 1948 es va reconstruir amb carreus de pedra, el creuer coronat pel cimbori octogonal, seguint l’estil gòtic de l’antiga nau, aconseguint així un conjunt unificat, sobri i monumental.

De la ciutat ens sorprendrà, per dins i per fora, el Teatre-Museu Dalí, i també altres museus com el del Joguet, de Catalunya, el de l’Empordà, el de l’Electricitat i el de la Tècnica de l’Empordà. A més de la fortalesa més gran d’Europa, el Castell de Sant Ferran. El dinamisme cultural es pot viure de la mà del Festival de Música Acústica o el Festival del Còmic de Figueres entre d’altres. I ens fascinarà la seva gran oferta gastronòmica, una barreja de tradició i creativitat, d’ingredients de mar i muntanya, acompanyats dels bons vins de la D.O. Empordà. Amb tot aixó i molt més, Figueres ens espera!

Qué veure?

– Museu Dalí – Tel.:972 67 75 05
– Museu del Joguet de Catalunya – Tel.:972 50 45 85
– Museu de l’Empordà – Tel.:972 50 23 05
– Castell de Sant Ferran – Tel.:972 50 60 94
– Centre comercial- (shopping)
– Església de Sant Pere – Tel.:972 50 60 94
– Parc Bosc Municipal
-Mercat dels dijous
– La Rambla
– Ruta daliniana

On menjar?

– Pizzeria Augustea (Tel: 972 50 02 48)
– Pizzeria Orígano (Tel: 872 21 27 40)
– Pizzeria Pomodoro (Tel: 972 67 00 55)
– Sentits Gastrobar (Tel: 972 67 75 46)
– Bar Centric (Tel: 972 50 04 35)
– Restaurant xinés Shang-Haï  (Tel: 972 50 30 50)
– Restaurant Can Jordi (Tel: 872 26 73 54)

La Proposta…

Dos dels principals atractius de Figueres són el comerç i la gastronomia, i amb aquest motiu, us convidem a passejar pel centre comercial, amb carrers peatonals i amb un ampli ventall de comerços de tota mena, moda i complements, joieries, decoració i regals, etc. i després, gaudir dels molts establiments restauradors que presenten una variada gamma de cuines i especialitats.

Ajuntament

Alcaldessa: Agnès Lladó
Habitants: 46.381 (2018)
Altitud: 40 msnm
Superfície: 19,31 km²
Codi Postal: 17600
Telèfon: 972 032 223
Turisme: Tel.: 972 50 31 55

Petrolis Figueres
Desplaça cap amunt