Ordis, Alt Empordà, Girona

Ordis és municipi de la comarca de l’Alt Empordà. El seu terme municipal té una extensió de 8 km2 i 98 m. d’altitud i contava a mb 371 habitants el 2019. Els límits del terme municipal són al nord amb Avinyonet de Puigventós i Borrassà, a l’est amb Borrassà, al sud amb Pontós i a l’oest amb Navata. Té com agregat el petit nucli de Pols. Els límits del terme municipal són al nord amb Avinyonet de Puigventós i Borrassà, a l’est amb Borrassà, al sud amb Pontós i a l’oest amb Navata. Té agregat el nucli de Pols, on es troba l’ Ermita de Santa María de Pols, dels sSegles XV-XVI amb elements romànics anteriors.

La base econòmica d’Ordis és l’agricultura, especialment de secà, complementada amb la ramaderia porcina i ovina. L’Àlguema es una riera de la conca de La Muga que neix a Cabanelles, i transcorre per Lladó, altre cop Cabanelles, Navata, Ordis, Pontós, Borrassà i Santa Llogaia d’Alguema, on desemboca al Manol. Ordis és anomenat l’any 1020 amb el nom de: Ordeos.

El seu municipi ha crescut al voltant de la seva església parroquial de Sant Julià i Sana Basilissa, que malgrat el seu origen romànic ha estat reformada profundament durant el segle XVIII, amb el campanar inacabat. També en aquest segle de bonança és quan es van edificar més cases i hi va haver un increment considerable de la seva població. L’església de Sant Julià és un edifici d’una nau amb capelles laterals creuer i absis semicircular.

Ordis celebra la seva festa Major per Sant Julià, (el 7 de gener i es celebra també la Festa de Sant Isidre, el 15 de maig. Un diumenge de la segona quinzena d’abril es celebra l’aplec de l’ermita de Sant Nicolau i per la Candelera, el 2 de febrer, té lloc l’aplec a l’ermita de Pols.també s’ha de destacar la fira de l’ordi el mes de maig.

Qué veure?

Església de Sant Julià i Santa Basilissa d’Ordis
Ermita de San Nicolás. (Romànica del S. XII)
Ermita de Santa María de Pols. Segles XV-XVI amb elements romànics anteriors.

La Proposta…

Avui Ordis seria un poble menys famós si no fos pel seu sabater, que va immortalitzar el gran poeta Carles Fages de Climent en la seva obra «Balada del sabater d’Ordis». El sabater va existir i vivia en una casa prop de l’església d’Ordis. La vida d’aquest sabater, força tocat per la tramuntana, va interessar a Fages de Climent que tenia una casa a Ordis on hi passava algunes temporades.

Ajuntament

Alcaldessa: Anna Torrentà
Habitants: 371 hab. (2019)
Altitud: 98msnm
Superfície: 8,6 km²
Codi Postal: 17772
Telèfon: 972 52 51 59

Desplaça cap amunt