Navata, Alt Empordà, Girona

Navata és un poble de l’Alt Empordà, molt a prop de Figueres i del poble medieval de Besalú. El terreny ja no és gaire planer, però hi ha grans camps de cereals, oliveres i pinedes, i la muntanya de Mont es veu des de tot el terme municipal.

El poble conserva un petit nucli històric amb restes de l’antiga fortificació, amb les façanes d’ algunes cases construïdes sobre ella. Les ruïnes del que va ser el castell de Navata se situen a 2 km de la vila i només es pot accedir a peu. L’any 1019 la parròquia de Sant Pere de Navata fou donada a la Canònica de la Seu de Girona. El 1089 els senyors de Navata, Adalbert Gausbert i la seva muller Alamburga s’esmenten en l’acta de restauració de la vida monàstica a Santa Maria de Lledó. En el conveni de fidelitat de Guillem Hug, fill de Sança, a Bernat II de Besalú, de l’any 1090 , signa Arnal Bernard de Navata. Ha estat assenyalat que aquests documents són els primers en els quals es troba emprat el cognom “de Navata” per part dels senyors del lloc. Entre 1072 i 1093 Bernat Adalbert prestà homenatge al bisbe Berenguer pel castell i per l’església de Navata

L’actual parròquia de Sant Pere de Navata és un gran temple del segle XVII. La primera pedra va ser col·locada el dia 22 de desembre de l’any 1638 i l’obra va ser acabada en 1746.És d’una nau amb capelles laterals. L’absis té planta semicircular a l’exterior i poligonal a l’interior. La portalada principal és interessant per la seva decoració. Es conserva una imatge de Sant Pere. A la llinda hi ha gravades la mitra i les claus, símbols del sant, al costat de la data de 1746. Al centre de el mur hi ha una senzilla roseta. El campanar, molt alt, és de planta octogonal amb arcades de punt d’ametlla. A l’interior destaquen unes pintures murals de segle XVIII molt benconservades.

Les principals activitats esportives que es poden fer a Navata actualment són el golf i el tennis, també hi ha un SPA Resort. La zona esportiva de Navata és un punt d’acollida del Centre BTT Salines Bassegoda, amb molts serveis a disposició dels ciclistes. La Festa Major del Carme de Navata són tres dies d’activitats per a tota la família.

Qué veure?

– Església de Sant Pere de Navata
– Església de Sant Pere de Can Miró de Navata
– Torremirona Golf Club- Tel.: 972 553 737

On menjar?

– Bar Sindicat Navata (Tel: 972 55 38 27)
– Bar La Piscina (Tel: 972 19 86 95)

La Proposta…

Des del 1997 Navata celebra, per Nadal, diferents representacions del seu Pessebre Vivent, que té lloc per cases i carrers del barri vell de la vila,que es transformen per uns dies en els escenaris del naixement de Jesús .

Ajuntament

Alcalde: Jaume Homs i Campamar
Habitants: 1.313 (2018)
Altitud: 145 msnm
Superfície: 25,73 km²
Codi Postal: 17744
Telèfon: 972 56 50 04

Desplaça cap amunt