Vilanant, Alt Empordà, Girona

El municipi de Vilanant, amb 12 km2 està format per alguns veïnats, com l’antic lloc de Coquells i masies escampades. El poble es troba a uns sis km. a ponent de Figueres, entre els cursos dels rius Manol i el seu afluent el Rissec.

La majoria de la seva població viu de l’agricultura amb plantacions de cereals, camps d’oliveres i farratges per al bestiar, així com de la ramaderia, amb granges de porcí i ramats d’ovelles, encara que la majoria han anat desapareixent i només han sobreviscut les explotacions agràries més importants. Aquesta lenta desaparició, ha anat comportant l’abandonament de moltes cases i la forta davallada de la població en els darrers 40 anys, que s’ha vist compensada amb les reformes i transformacions de moltes cases i masies en segones residències.

Històricament està documentat que en un testament de l’any 966, el comte Sunifred llegà al monestir de Banyoles un alou que es trobava entre els llocs de Vilanant i Coquells. L’any 978, en la dotació del monestir de Sant Pere de Besalú, s’esmenta el lloc de “Villa abundant”, que els estudiosos han identificat amb Vilanant. L’any 1017, en una butlla papal de Benet VIII, es confirmen les possessions (cases i terres) que el monestir de Sant Esteve de Banyoles tenia a Vilanant. L’església de “Sancte Marie de villa Bundanti” s’esmenta l’any 1018, en l’acta d’uns judicis celebrats a Besalú en presència del comte Bernat de Tallaferro

L’església de Santa Maria de Vilanant presentava les façanes exteriors i els murs interiors colgats per capes d’arrebossat fins al principi dels anys 70. Això amagava les antigues estructures romàniques de l’església, que es poden datar dels segles X i XI. El veïnat de Coquells, format per un conjunt de masies escampades, es troba al nord-oest de Vilanant, a poc més de dos km. de la població.

Qué veure?

– Església de Santa Maria de Vilanant, d’origen preromànic,

– Ermita de Sant Salvador de Coquells

– Alzines Bessones del Mas Nebot Tel.: 972 54 60 03

On menjar?

-Restaurant El Trull de Ca l’Arrufat- Tel.: 660 11 92 26

La Proposta…

Al maig, Vilanant celebra la seva festa petita; la festa de Sant Isidre.Antigament es venerava el sant amb una processó i es rebia amb flors a l’esplanada de l’església. En un intent de compaginar tradició i innovació, s’ha creat la fira de la flor i el jardí, una manera de modernitzar aquesta festa que segueix tenint com a protagonista els actes més tradicionals com les sardanes o la veneració del Sant amb la Missa amb esdeveniment més modern com és la fira de la flor com a eix vertebrador de l’actual festa.

Ajuntament

Alcaldessa: Anna Palet Vilaplana

Habitants: 399 (2018)

Altitud: 98 msnm

Superfície: 16,83 km²

Codi Postal: 17743

Telèfon: 972 546 003

Web: http://www.vilanant.cat

Desplaça cap amunt