L'encant de Cistella

Si pugem al turó on es troba l’ermita de la Mare de Déu de Vida podrem obtenir la millor imatge que es pot tenir del poble de Cistella. Des d’aquí s’albira una extensa part de la plana empordanesa amb el poble de Cistella en primer terme, voltat de muntanyes de poca elevació i espesses boscúries. on els camps llaurats ens ofereixen colors ocres que canvien al llarg del dia.

Cistella (antigament denominada Sistella) és un municipi, poblat per 253 habitants repartits pels nuclis de: Cistella, Mare de Deu de Vida, Ribera de les Planes, Sant Baldiri i Vilarig.

Les primeres notícies conegudes són amb el nom de Villa Cestella, del comtat de Besalú l’any 947 en l’acta de consagració de Santa Maria de Finestres..
L’església parroquial de Santa Maria de Cistella presenta una de les façanes romàniques més interessants i belles del romànic empordanès. L’església està situada en el cor de la població, prop de la gran plaça major que s’allarga formant una mena de rambla o passeig, flanquejat d’arbres, que condueix fins a l’església, accentuant la bellesa de la façana que pot ser contemplada de lluny, des de diferents perspectives. Cistella celebra la seva Festa Major pel Pilar, el 12 d’octubre, amb sardanes, balls i diferents actes festius i culturals

Santuari de la Mare de Déu de Vida

Dalt d’un turó, al costat de la masia Mas Vida i, a un quilòmetre escàs de Cistella, trobem el Santuari de la Mare de Déu de Vida, edifici que va ser construït l’any 1429 en honor a Sant Miquel. Al segle XVII el santuari va ser reformat completament i de l’edifici original només queda l’absis. Va ser llavors quan es va canviar la devoció a la Mare de Déu de Vida. El més destacat és, tanmateix, la porta principal, feta amb grans carreus bisellats. Hi ha també una inscripció amb el nom de Francesc Vehí, rector que va encarregar la reforma, i l’any 1698. Damunt la porta hi ha un relleu amb anagrama i sanefes. Des del santuari es gaudeix d’una magnífica vista sobre gran part de l’Empordà i de la vila de Cistella. L’abril de 2010 uns lladres s‘endugueren la imatge de la verge, d’escàs valor econòmic, però d’alt valor sentimental per als habitants de Cistella. Per la seva privilegiada situació la torre del campanar acull diferents antenes.

El castell de Vilaritg

Abans de marxar de Cistella mereix una visita arribar-nos fins el veí poble de Vilaritg, que es troba al cim d’un tossal a la capçalera de la riera de Vilaritg, que aflueix, junt amb la de Cistella, al Manol, al sector septentrional del terme. Es pot veure l’antic Castell de Vilaritg, amb l’església de Sant Martí al seu costat, dominant a migdia, el reduït conjunt d’edificis disposats desordenadament per la carena. El petit agrupament, amb estructures arquitectòniques dels segles XV-XVIII, conserva actualment l’aspecte arcaic i ofereix solucions constructives tradicionals diverses, les quals s’han conservat sense modificacions apreciables. Actualment el castell fa les funcions de masia i no és accessible per a visites.

Desplaça cap amunt