Avinyonet de Puigventós, Alt Empordà, Girona

El municipi d’Avinyonet de Puigventós es troba gairebé al centre geogràfic de la comarca de l’Alt Empordà. Ocupa una extensió aproximada de 12,3 km2 i es troba a 70 m d’altitud. Limita al nord amb el municipi de Llers, a l’est amb el de Vilafant, a l’oest amb el de Vilanant i al sud amb Borrassà i Ordis. Es tracta d’un lloc de pas obligat entre les comarques de l’Alt Empordà i la Garrotxa, ja que la carretera A-26, de Figueres a Besalú i Olot, travessa el terme en direcció est-oest.

Si bé s’han trobat indústries del neolític, els primers indicis de poblament d’Avinyonet es daten en època romana. D’aquesta època en resta el testimoni de la Vil·la romana de la Font del Vilar. La primera referència del poble, la tenim l’any 962 sota un altre nom: el de Sant Esteve de Manibulo o Sant Esteve de Manol, en què el comte de Besalú permutà uns alous que posseïa a Manol i Figueres. La segona referència al lloc, ja com Avinyó, és el nom d’un personatge, Berenguer d’Avinyó, que el 1090 i el 1107 signà com a testimoni en documents dels comtes de Besalú. Però sens dubte, el fet més destacat de la història d’Avinyonet és l’existència del castell d’Avinyonet, que donà origen a la població. Aquest fou atacat el 1128 pel comte Ponç II d’Empúries, que poc després caigué presoner de Ramon Berenguer III. Segons una butlla del papa Alexandre III del 1176 l’església de Sant Esteve d’Avinyó pertanyia al monestir de Vilabertran.

El poble és anomenat Avinyó fins al segle XIII. El diminutiu que ha restat fixat s’emprà des del segle XIV.A l’any 1916 s’afegeix el topònim de Puigventós a Avinyonet per distingir-lo d’Avinyonet de Penedès.La Festa Major de Sant Jaume d’Avinyonet de Puigventós se celebra durant la setmana del 25 de juliol (dia de Sant Jaume)

Qué veure?

–  Església de Sant Esteve
– Castell de la Comanda Hospitalària
– Vil·la romana de la Font del Vilar
– Ermita de Santa Eugènia
– La Garriga d’Empordà
– Rutes en BTT.

On menjar?

Societat Recreativa d’Avinyonet de Puigventós – Tel.: 972 54 88 87

Serveis…

Tanqui Tanqui SL – Tel: 972 54 61 20
Bombes J Colomer – Tel: 972 50 16 53
Auto Taller Mayne – Tel: 972 56 54 98
Instal·lacions Burgas – Tel: 972 50 58 95

La Proposta…

El primer cap de setmana d’octubre se celebra la Fira infantil “El Follet d’Avinyonet, on grans i petits poden gaudir d’un munt de tallers (de cuina, de maquillatge infantil, pintura, etc.), animacions infantils vàries, contes, inflables, etc. A la fira també hi trobarem parades d’artesania distribuïdes per tot el casc antic del poble.

Ajuntament

Alcaldessa: Júlia Gil Vilar
Habitants: 1.673 (2020)
Altitud: 70 m.
Superfície: 12,31 km²
Codi Postal: 17742
Telèfon: 972 547 069
Web: https://www.avinyonetdepuigventos.cat/

Galeria de Fotos

Desplaça cap amunt