L'encant de Vila-Sacra
Vila-Sacra està situat en el centre de la comarca de l’Alt Empordà. El terme municipal limita al nord amb el terme de Figueres i Peralada, a l’est amb Peralada i Fortià, al sud amb Fortià i El Far d’Empordà i a l’oest amb El Far d’Empordà i Figueres. Etimològicament sembla ser que el nom de Vila-sacra és un topònim format pel mot “Villa” i un nom personal “Saccari”. La seva història va estretament lligada a la del monestir de Sant Pere de Rodes.
L’agricultura ha estat la principal activitat dels vilatans, encara que també és interessant la gran quantitat de famílies que han tret la seva llar endavant dedicant-se a la ramaderia, fonamentalment amb bestiar porcí i boví. L’encant i la tranquil·litat que es respira als seus carrers ha fet que molts hagin escollit la vila com a lloc de residència permanent.
El lloc més emblemàtic de Vila-sacra el forma el seu casc antic, amb cases tradicionals, algunes d’elles imitant als palauets d’abans. Recórrer els seus carrers és tornar al passat, és fer una passejada pel segle XVIII amb els sons típics del XXI de fons. Una experiència que no podràs rebutjar ni oblidar. Entre els llocs d’interès que no et pots perdre en una visita a Vila-sacra es troba el Castell Palau de l’Abat, un edifici fortificat que està previst es converteixi en el lloc que aculli l’Ajuntament en un futur. També destaca l’església parroquial de Sant Esteve de Vila-sacra, un edifici romànic tardà, probablement del segle XIII, d’influència cistercenca, amb planta rectangular sense absis destacat. El campanar, a l’angle SW, de torre quadrada i arcades de mig punt, és un afegitó tardà A la banda de ponent i a pocs metres de l’església hi ha les restes del “Castell de Vila-sacra” anomenat “el Palau de l’Abat” o l’Abadia. El més interessant d’entre els actuals vestigis del castell-palau és la torre de planta circular, de forma marcadament troncocònica. Amb les lleis de desamortització de Mendizábal, el castell de Vila-sacra fou venut a un particular en pública subhasta el 1843. A la banda Nord de Vila-sacra hi passa l’autovia C-260 amb dues rotondes que faciliten l’accés a la població.
Pel que fa a les celebracions tradicionals del poble, cal destacar la Festa Major d’hivern de Sant Blai, al febrer, i la Festa Major d’estiu de Sant Esteve, a l’agost. Des de fa uns anys ha agafat anomenada la Fira de la Ceba i el Calçot de Vila-sacra, el febrer; i les representacions de La Passió, per les festes nadalenques.
Palau de l’Abat
A la plaça de l’Abadia,podem contemplar el conjunt monumental del castell palau de l’Abat, un monestir fortificat lligat a l’ordre benedictina de Sant Pere de Rodes, .en el qual, un cop realitzades les obres de restauració i reforma, des de l’any 2011 acull diferents equipaments municipals.
Capital del món
Conferència de Carles Fages de Climent, pronunciada al Casino Menestral de Figueres el 4 de febrer de 1956, on el poeta especula, en clau d’humor, sobre el fet que Vila-Sacra seria la capital del món si Pere I no hagués estat vençut a la batalla de Muret. El poeta va repetir-la a Vila-sacra mateix per la festa major del mateix any i la dissertació va encetar el camí de la llegenda. I quan va ser editada el 1967, amb presentació d’Alexandre Deulofeu, va fer-se cèlebre. Avui és a l’abast de tohom, editada per Llibres del Segle, el 2003, amb pròleg de Vicenç Pagès. EL poble li té dedicat un carrer prop del palau de l’Abat.