Sant Climent Sescebes, Alt Empordà, Girona

Municipi de l’Alt Empordà que limita al nord amb La Jonquera, que es troba a la vall de la riera de l’Anyet, a l’est amb Espolla, al sud-est amb Mollet de Peralada, al sud amb Masarac, a l’oest amb Capmany i al nord-oest amb Cantallops.

Està situat en una cruïlla de camins: només a 6 quilòmetres de la N-II, i sobre la carretera que, paral·lela a la serralada de l’Albera, va d’aquesta via principal fins a Roses. Orogràficament Sant Climent es troba als darrers contraforts de la serralada de l’Albera, i com a tal amb pujols que giravolten els 300 metres, destacant el “Corral d’en Comas” (413 metres) al costat de la Serra de Mirapols, Santa Fe i la Serra Llarga, i inicia la plana empordanesa, amb els plans de la Comillana i La font i l’Horta. Té com agregats els veïnats del seu terme Ullastre i Vilartolí. Té agricultura de secà amb vinya i oliveres. Els seus vins estan emparats sota la D.O.Empordà.

L’apel·latiu “Sescebes”, emprat per distingir el poble d’altres anomenats també “Sant Climent”’, prové del cultiu de la ceba, antany molt estés a les vores de l’Anyet. Al terme es troba un centre de formació militar dels més importants a Catalunya, que ha donat anomenada al poble i que és una font d’ingressos en relació a establiments de serveis.

L’església parroquial de Sant Climent, recentment restaurada i totes les façanes es presenten arrebossades i pintades(també a l’interior). Davant de la façana principal hi ha una petita placeta amb empedrat antic La portalada de l’església és de pedra amb un timpà que posseeix una inscripció en castellà: ”entrar para Dios alabar”, datada de 1687, any en que es degué restaurar o refer de nou destruint els vestigis medievals de l’església, ja documentada el segle X. L’edifici actual fou construït durant la segona meitat del segle XVII, amb una nau, capelles laterals i capçalera semicircular. Del timpà, resulta curiosa la testa humana en relleu, i les tiges vegetals amb flors que guarneixen la inscripció abans esmentada. La torre-campanar, de planta quadrada, es troba a l’angle sud-oest de l’edifici. Posseeix quatre arcades de mig punt i una coberta amb forma de piràmide. Al costat de l’església hi ha un parc que, antigament devia ser el cementiri, actualment a les afores de la població.

Sant Climent celebra la seva Festa Major per Sant Climent, el 23 de novembre o al cap de setmana més proper. EL terme disposa d’un ampli ventall de dolmens i monuments megalítics i des de fa més de vint anys tenen anomenada les represntecions de la seva “Passió”.

Qué veure?

– Ruta megalítica
– Santa Fe dels Solers
– La Font Pudosa
– Les Trinxeres
– Celler Martí Fabra – Tel.:972 563 011
– Celler Terra Remota – Tel.:972 193 727
– La Passió (Setmana Santa)

On menjar?

– Bar La Societat (Tel: 972 56 34 02)
– Pizzeria El Gecko (Tel: 680 70 48 26)

La Proposta…

A la llera de la riera de l’Anyet, a la dreta de la carretera de Capmany a Roses, a uns 300 metres després del pont, als peus de l’antic camí que menava a Cabanes i Figueres, s’hi troba una font citada des de molt antic en diversos estudis sobre les aigües mineromedicinals de Catalunya, associada a la falla sud del Massís del Canigó. L’aigua sorgeix a una temperatura de 28,5ºC i presenta una lleugera però inequívoca olor a sulfur d’hidrogen, que li dóna el nom de Font Pudosa.

Ajuntament

Alcaldessa: Olga Carbonell
Habitants: 635 (2018)
Altitud: 86 msnm
Superfície: 24,37 km²
Codi Postal: 17751
Telèfon: 972 563 007
Web: www.santcliment.cat

Desplaça cap amunt